ló és lovas

Ezen az oldalon igyekszem a lovas, a lovaglás témákat körbejárni.

Tippeket szeretnék adni a lovagolni vágyóknak, hogy mely lovardák és lovasiskolák nyújtanak lehetőséget a tanulásra.

Ha a lovasterápia iránt érdeklődik valaki, akkor is hasznos információkat szerezhet azokról a helyekről, ahol foglalkoznak a hippoterápiával.

Linkblog

lovak, lovaglás

Ló, lovas, lovaglás, lovak, lovastábor, lovastúra, lovarda, lovardák, eladó lovak, eladó ló, lovas képek, lófajták, lovas rendezvények, lovasprogramok, lovas hírek, díjugratás, díjlovaglás, western, lovasterápia, bértartás

Friss topikok

Archívum

Hippoterápia története - Lovasterápia egyik ága

2007.10.21. 21:42 | lovasinfo | Szólj hozzá!

Címkék: lovas lovaglás lovasterápia hippoterápia

A hippoterápia egyszerű szóösszetétel: a görög eredetű 'hippo' szó jelentése ló, a terápia manapság már nem szorul külön magyarázatra. A hippoterápia tehát egy olyan kezelési módot jelent, melyben a ló egy "élő gyógyászati segédeszköz". Az eljárás során a lovaglás fiziológiai és pszichikai hatásait hasznosítják.

A ló már több ezer éve hűségesen szolgál bennünket, embereket. Háborúban és békében egyaránt fontos szerepet töltöttek be: ágyúkat, szekereket húztak, segítettek a földművelésben, a távolságok legyőzésében. Az utóbbi 500 évben ezek a szép és erőteljes állatok egyre nagyobb szerephez jutottak a gyógyítás területén is, amely tény ezzel egyidőben egyre nagyobb figyelmet is kap.

A terápiás lovagoltatás, mint kezelési mód kialakulásának pontos idejét nem tudjuk meghatározni, de a feljegyzések szerint már az ókori görögök is alkalmazták ezt a gyógymódot fogyatékosságokkal rendelkező személyek rehabilitálására, valamint egészségük és közérzetük javítása érdekében is használták.

A századforduló idején Angliában ismerték fel, hogy a sérült emberek lovagoltatása a terápiás kezelések egy igen eredményes és jótékony hatású formája. Ezt követően az oxfordi kórház felajánlotta a lovasterápiás kezelések lehetőségét mindazon katonák számára, akik az I. világháború ideje alatt megsebesültek. Az 1950-es évekre a brit fizikoterapeuták a lovaglásban rejlő majd’ minden lehetőséget átvizsgáltak annak érdekében, hogy biztosíthassák a különböző fogyatékossággal élő betegek részére a terápiás kezelési módok ezen formájának igénybevételét. 1969-ben a királyi család támogatásával megalakult a Brit Lovasterápiás Szövetség (RDA).

A washingtoni Szent Erzsébet kórházban már 1919-ben tervszerűen vontak be állatokat a mentálhigiénés programba. Az állatok azóta is folyamatosan segítik a gyógyító munkát ebben az intézményben. A XX. század elején a német dr. R. Pickenbach megjelentetett egy dolgozatot "A lovassport hatása az emberi szervezetre" címmel. Ezután, körülbelül az 1960-as években alakult ki a lovasterápia, mint a szabadidő kellemes eltöltésének egyik formája, a nevelés egyik motiváló eszköze. Az Észak-Amerikai Lovasterápiás Szövetség (NARHA) – akárcsak az RDA – 1969-ben alakult meg, hogy elvállalja a különböző lovasterápiás csoportok irányításának, tanácsadójának és felügyelőjének szerepét az Egyesült Államokban, illetve a szomszédos országokban.

A lovasterápia mind a német, mind az angol nyelvterületen egyre nagyobb tudományos hátteret kapott, bár a század közepéig főleg egyfajta mozgásterápiának tekintették. A terápiás lovaglás gyógypedagógiai szemlélete csak a hatvanas években kezdett tért hódítani. Magyarországon az utóbbi években mind többen foglalkoznak a lovasterápiával.

A bejegyzés trackback címe:

https://lovas.blog.hu/api/trackback/id/tr64203242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása