ló és lovas

Ezen az oldalon igyekszem a lovas, a lovaglás témákat körbejárni.

Tippeket szeretnék adni a lovagolni vágyóknak, hogy mely lovardák és lovasiskolák nyújtanak lehetőséget a tanulásra.

Ha a lovasterápia iránt érdeklődik valaki, akkor is hasznos információkat szerezhet azokról a helyekről, ahol foglalkoznak a hippoterápiával.

Linkblog

lovak, lovaglás

Ló, lovas, lovaglás, lovak, lovastábor, lovastúra, lovarda, lovardák, eladó lovak, eladó ló, lovas képek, lófajták, lovas rendezvények, lovasprogramok, lovas hírek, díjugratás, díjlovaglás, western, lovasterápia, bértartás

Friss topikok

Archívum

Lovasterápia 2. - A lovaglás fizikai hatásai

2007.10.23. 23:43 | lovasinfo | Szólj hozzá!

Címkék: lovas lovaglás lovasterápia hippoterápia

Tegnap elkezdtem egy összefoglalót a terápiás lovaglás jótékony hatásairól. Kicsit szerencsétlenül bontottam meg a témát, de már maradok ennél. Tehát a lovaglás fizikai hatásainak a további ismertetése következik.
  1. Az izomzat erősítése

    Az izmok a növekvő terhelés hatására fokozatosan  erősödnek. A terhelés fokozhatóságának titka pedig az, hogy a lovasok számára ez egy örömteli tevékenység, melynek eredményeként tűrőképességük és motiválhatóságuk megváltozik.

  1. Koordinálódik a mozgás

    A lovaglás komoly összerendezettséget követel a lovastól annak érdekében, hogy a ló is megértse irányítója akaratát. A ló minden mozdulatra azonnal reagál, így könnyen követhetjük, mikor adunk helyes jelzéseket. Ezeknek a ló befolyásolását elősegítő mozdulatoknak az ismétlése javítja a cselekvések megtervezésének folyamatát is, mivel a ló reakciói azonnali válaszreakciót követelnek.

  1. Az izületek mozgási lehetőségei

    Az első lépés, hogy feloldjuk a görcsösséget. Ahhogy az csökken, úgy lehet a mozdulatok skáláját szélesíteni, melyek aztán még tovább fejleszthetők ha már nemcsak a lovaglásra koncentrálunk, hanem a fel- és leszállásra is, valamint a ló ápolása és kezelése is része lehet a gyakorlatnak.

  1. Rendellenes mozgások csökkentése

     
    Erre abban az esetben kerülhet sor, ha sikerült a görcsösséget feloldani (következő pontok), mérsékelni és az elvégezhető feladatok sorát is kibővíteni. Ekkor már, mintegy következő lépésként megpróbálhatjuk az abnormális mozgások megszüntetését.

  1. Görcsös izmok feloldása

     
    A lovonülés a combizmok ellazulását és megnyúlását is "megköveteli". A combizmokat a lóra szállás előtt el kell lazítani. Előfordulhat egyes esetekben az is, hogy a fokozatosság elvét betartva, a terápiás foglalkozásokat először egy "keskenyebb", majd a későbbiek során "szélesebb" lovon végzik. A lovaglás során különböző izmokat tudunk nyújtani, illetve megerősíteni:

      - kengyellel való lovaglás esetén a sarok vízszintesen tartásával, a sarok lenyomásával a bokaszalagokat és a vádli izomzatát

      - az egyensúly, illetve a helyes tartás fenntartásának érdekében végzett mozgásoktól a hasi- és a hátizmokat

      - a lovon végzett rutin feladatok, valamint a kantárszár használatával, kézbentartásával a kar és kéz izmokat 

  1. Görcsösség csökkentése

     
    Lovaglás közben rengeteg különböző hatás éri a lovast, melyek önmagukban is alkalmasak a görcsösség oldásásra, esetenként a megszüntetésére is:

      - a ló ritmusos mozgásával csökkenthető a beteg görcsös tartása

      - a ló melege elősegítheti a nyugodt lelkiállapot kialakulását

      - a lovagló ülésben való elhelyezkedés segíti az alsó végtagokban lévő feszítőizmok görcsösségének oldását

      - a kantárszár tartása a hajlítóizom görcsösségének csökkentésében segít a felső végtagokban

      - a fáradtság - nyugalmi állapot megteremtésével - szintén elősegíti a görcsösség feloldását 

  1. Légzés és keringés javítása

     
    Annak ellenére, hogy a lovaglást alapvetően nem tekintik igazi "testgyakorlatnak", az ügetés és a vágta mégis jó hatással van a keringési rendszer javítására, mivel komoly izommunka ezekben a jármódokban nyeregben maradni.
     

  1. Jobb étvágy, hatékonyabb emésztés

     
    Mint minden testmozgás, a lovaglás is fokozza az éhségérzetet (étvágyat gerjeszt), - főleg, ha szabad levegőn végezzük – és serkentőleg hat az emésztésre is.
     

  1. Szenzoros integráció

     
    A lovaglás során a lovas külső környezeti ingerekre való reakciója is javítható:

    - az egyensúlyi helyzet a különböző jármódok illetve a mozgás irányának változtatása következtében folyamtosan változik – folyamatos egyensúlyozásra van szükség

    - a különféle érzékek – látás, hallás, tapintás, szaglás – folyamtos ingerlés alatt állnak, ami által fokozódhat élességük is.

 
Mivel ezek a külső ingerek a lovaglás során együttesen lépnek fel, egyidőben érik a terápián résztvevő személyt, elősegítik a különböző érzékek integrációját, együttes működését.

A bejegyzés trackback címe:

https://lovas.blog.hu/api/trackback/id/tr49205486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása