ló és lovas

Ezen az oldalon igyekszem a lovas, a lovaglás témákat körbejárni.

Tippeket szeretnék adni a lovagolni vágyóknak, hogy mely lovardák és lovasiskolák nyújtanak lehetőséget a tanulásra.

Ha a lovasterápia iránt érdeklődik valaki, akkor is hasznos információkat szerezhet azokról a helyekről, ahol foglalkoznak a hippoterápiával.

Linkblog

lovak, lovaglás

Ló, lovas, lovaglás, lovak, lovastábor, lovastúra, lovarda, lovardák, eladó lovak, eladó ló, lovas képek, lófajták, lovas rendezvények, lovasprogramok, lovas hírek, díjugratás, díjlovaglás, western, lovasterápia, bértartás

Friss topikok

Archívum

Lovasterápia 3. - A lovaglás pszichológiai hatásai

2007.10.25. 21:41 | lovasinfo | 2 komment

Címkék: lovaglás lovak lovasterápia hippoterápia

Folyatatva sorozatunkat, ma a terápiás lovaglás jótékony hatásai közül a második csoportot nézzük meg alaposabban: 

Pszichológiai hatások 

- A jó közérzet általános érzése

A szabad levegőn végzett gyakorlatok elősegítik a jó közérzet kialakulását, állandósulását. Változást jelent a négy fal (intézet, kórház, otthon stb.) 

- Önbizalom javulása

A sérült vagy beteg ember önbizalma is erősen sérült. A lovaglási, cselekvési képességek elsajátításával ez a kisebbrendűségi érzés folyamatosan csökken, ahogy látják önmagukat küzdeni és feladatokat (jól) megoldani.  

- Külvilág és önmaga iránti érdeklődés

A betegségük következtében "bezárkózott" emberek számra a világ nagyon korlátozottan érzékelhetől. A lovaglás növeli az érdeklődést a külvilág iránt, mivel folyamtos – gyakran új – ingerek érik őket a tevékenység közben, melyekre lehetetlen nem reagálni. Élményeit mindenképp meg kell osztania másokkal is.  

- Felelősségérzet, egészséges kockázatvállalás

A lovaglás nem veszélytelen sport. A lovas a tanulási folyamat során találkozik félelemmel és a kockáztatás szükségességével, amit fokozatosan szokik meg, majd próbálja saját tempójában tágítani a kört: egyre növekvő – természetesen kontrollált és ésszerű) kockázatokat vállalva. 

- Nagyobb türelem

A lovaglás nem az a sport, amit pillanatok alatt lehet előregyártott sablonok alapján elsajátítani. Még az épek számára is komoly munka, nem beszélve a sérült, akadályozott emberek tanulási képességeiről. A folyamtos ismétlésekkel, rengeteg gyakorlással folyamatosan növekedhet együtt a türelem is.  

- Szélsőséges érzelmek kordában tartása, önfegyelem

Azt nagyon gyorsan megtanulja minden lovas, hogy egy rendezetlen, konroll nélküli lovas nem ura a lovának.  A kiabálás, a sírás és a heves érzelmi kitörések a lovat is "felzaklathatják", aminek következtében a ló is szélsőséges viselkedést tanúsíthat. A lovasnak meg kell tanulnia – és meg is tanulja - érzelmeit kontrollálni, később pedig ráérez a helyes kifejezési módokra is.  

- "Egészséges ember" érzése

Minél nehezebb az a tevékenységi forma, amit a sérült ember elsajátít – márpedig a lovaglás nem könnyű -, annál inkább épnek érezheti magát.

A bejegyzés trackback címe:

https://lovas.blog.hu/api/trackback/id/tr89208273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása