ló és lovas

Ezen az oldalon igyekszem a lovas, a lovaglás témákat körbejárni.

Tippeket szeretnék adni a lovagolni vágyóknak, hogy mely lovardák és lovasiskolák nyújtanak lehetőséget a tanulásra.

Ha a lovasterápia iránt érdeklődik valaki, akkor is hasznos információkat szerezhet azokról a helyekről, ahol foglalkoznak a hippoterápiával.

Linkblog

lovak, lovaglás

Ló, lovas, lovaglás, lovak, lovastábor, lovastúra, lovarda, lovardák, eladó lovak, eladó ló, lovas képek, lófajták, lovas rendezvények, lovasprogramok, lovas hírek, díjugratás, díjlovaglás, western, lovasterápia, bértartás

Friss topikok

Archívum

Lovasterápia 3. - A lovaglás pszichológiai hatásai

2007.10.25. 21:41 | lovasinfo | 2 komment

Címkék: lovaglás lovak lovasterápia hippoterápia

Folyatatva sorozatunkat, ma a terápiás lovaglás jótékony hatásai közül a második csoportot nézzük meg alaposabban: 

Pszichológiai hatások 

- A jó közérzet általános érzése

A szabad levegőn végzett gyakorlatok elősegítik a jó közérzet kialakulását, állandósulását. Változást jelent a négy fal (intézet, kórház, otthon stb.) 

Lovasterápia 2. - A lovaglás fizikai hatásai

2007.10.23. 23:43 | lovasinfo | Szólj hozzá!

Címkék: lovas lovaglás lovasterápia hippoterápia

Tegnap elkezdtem egy összefoglalót a terápiás lovaglás jótékony hatásairól. Kicsit szerencsétlenül bontottam meg a témát, de már maradok ennél. Tehát a lovaglás fizikai hatásainak a további ismertetése következik.

Lovasterápia 1. - A terápiás lovaglás jótékony hatásai

2007.10.23. 15:41 | lovasinfo | Szólj hozzá!

Címkék: lovas lovaglás lovak lovasterápia hippoterápia

A terápiás lovaglás - lovagoltatás - számos olyan lehetőséget rejt magában, melynek  segítségével gyermekeink komplex fejlesztését támogathatjuk olyan helyzetben, ahol a ló nem eszköz, hanem aktív cselekvőtárs. Ez a gyermekek számára olyan motiváló tényező, mely pozitív irányba tereli a foglalkozások hatékonyságát és hangulatát.

A konkrét hatásokat akár csoportokba is sorolhatjuk:

- fizikai hatások,

- pszichológiai hatások,

- szociális hatások,

- nevelés, oktatás elősegítése.

Nézzük ezeket egy kicsit részletesebben az iménti sorrendet követve!

Hippoterápia története - Lovasterápia egyik ága

2007.10.21. 21:42 | lovasinfo | Szólj hozzá!

Címkék: lovas lovaglás lovasterápia hippoterápia

A hippoterápia egyszerű szóösszetétel: a görög eredetű 'hippo' szó jelentése ló, a terápia manapság már nem szorul külön magyarázatra. A hippoterápia tehát egy olyan kezelési módot jelent, melyben a ló egy "élő gyógyászati segédeszköz". Az eljárás során a lovaglás fiziológiai és pszichikai hatásait hasznosítják.

A ló már több ezer éve hűségesen szolgál bennünket, embereket. Háborúban és békében egyaránt fontos szerepet töltöttek be: ágyúkat, szekereket húztak, segítettek a földművelésben, a távolságok legyőzésében. Az utóbbi 500 évben ezek a szép és erőteljes állatok egyre nagyobb szerephez jutottak a gyógyítás területén is, amely tény ezzel egyidőben egyre nagyobb figyelmet is kap.

Lovasterápia - lovaglás a gyógyászatban

2007.10.18. 22:04 | lovasinfo | 1 komment

Címkék: lovas lovaglás lovasterápia hippoterápia

A lovasterápia lóval és lovon végzett gyógyászati eljárás, amely a ló és az ember hasonló mozgásképletét használja ki. Célja az általános fejlesztés és nevelés.

A lovasterápia négy ága:

- hippoterápia, az ortopédiai és neurológiai eredetű kórképes esetében, melynek során a ló háromdimenziós mozgását használják arra, hogy a lovas számára olyan impulzusokat küldjön, ami az emberi járásra legjobban hasonlít,

- gyógypedagógiai lovagoltatás, melynek esetében a ló motivációs eszköz. Beszéd- és értelmi sérültek, autisták számára lehet különösen hasznos: a lovaglás olyan fejlesztési lehetőségeket nyújt, amit a négy fal között lehetetlen megvalósítani,

- a pszichoterápia lóval, nagyon új ága a hippoterápiának, melynek keretében pszichológus foglalkozik a pácienssel, akik zömmel szenvedélybetegségektől szenvednek.

- a lovas torna (sérültek esetében a parasport) pedig lehetőség mindazoknak, akik a terápia során megkedvelik a mozgásnak ezt a formáját, módját, esetleg „kiöregednek” a terápiából.  A parasport gyógypedagógus, gyógytornász és lovasoktatók közreműködésével zajlik: mindig csapatmunkáról van szó, a gyermekkel lovasterápiás team, lovasoktatók és képzett lovas edzők foglalkoznak.

A lovasterápia nem játék, nem egyszerű szórakozás!

Kizárólag orvosi javaslatra, konzultációk után kerülhet rá sor. (Előfordulhat ugyanis – ritka esetben -, hogy többet ártana, mint használna.)

Texasi stílus - a western lovaglás másik irányzata

2007.10.16. 22:02 | lovasinfo | Szólj hozzá!

Címkék: lovas lovaglás lovak western lovaglás lovaglási mód lovas verseny

A másik jellegzetes western lovaglási stílus az ún. "Texasi stílus" amely Észak-Amerikában kialakult szintén a spanyol lovaglási szokásokból fakad, ám gyakorlatiasabb, főleg a marhahajtás követelményeit szemelőtt tartó lovaglási irányzat.

Az 1860-as és '80-as évek között a vasútvonalakat Kansasig építették ki. A keleti nagyvárosokak húsra volt szükségük, tehát a nyugati vad longhorn csordákat valahogyan be kellett fogni és a marhaközpontokba (Abilene, Dodge City, Wichita, Ellsworth, Tombstone) hajtani. A nagy marhahajtások a legendás Chislholm-ösvényen keresztül folytak. Ebben az időszakban közel 4 millió szarvasmarhát hajtottak Texasból a teherpályaudvarokra. A marhacsordák tulajdonosai otthontalan férfiakat fogadtak föl, akik néhány dollárért készen álltak vállalni a rendkívüli kalandokkal járó összes nélkülözést és megpróbáltatást.

Kaliforniai stílus -a western lovaglás egyik irányzata

2007.10.15. 15:40 | lovasinfo | Szólj hozzá!

Címkék: lovaglás lovak western lovaglás lovaglási mód

A western lovaglás egyik irányzata a "Kaliforniai stílus".

A hidalgók* és vaquerók* lovaglási módja tökéletesen együttmáűködő lovat követelt meg a lovagláshoz.

A lovak kiképzését négy vagy öt éves korukban kezdték meg, s ez rendszerint három éven át tartott. Érthető, hogy ők voltak gazdáik legértékesebb tulajdonai. A spanyolok művészien díszített nyergekkel és ezüstből készült zablákkal ékesítették lovukat, és büszkén mutatták be őket a lovas versenyeken, ahol igen nagy hangsúlyt helyeztek a látványosságokra.

A  vaquerók elődei Spanyolországban bikaviadalokon szereplő és harci lovakat képeztek ki, mely során különböző technikákat alkalmaztak. A vaquerók ezekből a technikákból átvették azokat, amelyeket alkalmazni tudtak a marhákkal való munka során.

Honnan ered a western lovaglás

2007.10.15. 01:27 | lovasinfo | Szólj hozzá!

Címkék: lovas lovaglás lovak nyereg western lovaglás lovaglási mód zabla

A WESTERN LOVAGLÁS EREDETETörténelmi utazásunk abban az időben kezdődik, amikor a spanyolok a gazdagodás reményében meghódították a mai Egyesült Államok dél-nyugati részét. A meghódított területeken misszionáriusok telepedtek le, hogy az őslakosokat katolikus hitre térítsék. Az első - földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozó - spanyol gazdasági központok a hittérítő szervezeteknek köszönhetően fejlődtek ki. A missziók környezetében különböző kulturális létesítmények is létrejöttek. A spanyol telepesek nagy gondot fordítottak hagyományaik, törvényeik, művészetük és építészeti szokásaik ápolására. Egyes települések máig őrzik nevüket, ilyen például Santa Fé, Albuquerque, San Antonio, San Diego vagy Tucson.

5 plusz 1 érv a bérlovaglás mellett

2007.10.15. 00:38 | lovasinfo | 2 komment

Címkék: lovas lovaglás nyereg kengyel patkolás lovarda bérlovaglás

  • Nem kell pénzt áldoznod a ló megvásárlására!
  • Nem kell körbeutaznod az országot, ha szeretnél egy jó lovat találni.
  • Nem kell beszerezned azokat a felszereléseket (nyereg, kengyel, kötőfék stb.), amelyek a lovaglás elengedhetetlen kellékei.
  • Nyogodtan utazgathatsz és nem kell azzal foglalkoznod, hogy vajon mi történik a lovaddal.
  • A ló fenntartási költségei nem terhelnek! Nem kell takarmányoznod, patkoltatnod, állatorvoshoz vinned kedvencedet.
+
  • Akkor lovagolhatsz, amikor csak akarsz, mert mindig találsz megfelelő lovardát vagy lovasiskolát.
Ettől függetlenül azért ha megengedheted magadnak, akkor vegyél magadnak egy lovat, mert igazi barátot nyersz vele...

Ló, lovas, lovaglás

2007.10.14. 23:36 | lovasinfo | Szólj hozzá!

Címkék: lovas lovaglás

Maga a ló szavunk a török nyelvből kerülhetett át. A korai írásos nyelvemlékek az 1055-ös esztendőből maradtak ránk, ahol már megtalálható volt a ló szó korábbi alakja. "Indeque adaruk fee poft adluazu holma" - a patások osztájába tartozó háziállat.
Érdekes, hogy a jelentésnél az ősi örökség kifejezés megjelenik.  Az ugor kori lótartás egyik nyelvi emléke.

A ló háziasítása az újabb kutatások szerint az i.e. 4. évezred során zajlott le Közép-Ázsiában.