ló és lovas

Ezen az oldalon igyekszem a lovas, a lovaglás témákat körbejárni.

Tippeket szeretnék adni a lovagolni vágyóknak, hogy mely lovardák és lovasiskolák nyújtanak lehetőséget a tanulásra.

Ha a lovasterápia iránt érdeklődik valaki, akkor is hasznos információkat szerezhet azokról a helyekről, ahol foglalkoznak a hippoterápiával.

Linkblog

lovak, lovaglás

Ló, lovas, lovaglás, lovak, lovastábor, lovastúra, lovarda, lovardák, eladó lovak, eladó ló, lovas képek, lófajták, lovas rendezvények, lovasprogramok, lovas hírek, díjugratás, díjlovaglás, western, lovasterápia, bértartás

Friss topikok

Archívum

Honnan ered a western lovaglás

2007.10.15. 01:27 | lovasinfo | Szólj hozzá!

Címkék: lovas lovaglás lovak nyereg western lovaglás lovaglási mód zabla

A WESTERN LOVAGLÁS EREDETE



Történelmi utazásunk abban az időben kezdődik, amikor a spanyolok a gazdagodás reményében meghódították a mai Egyesült Államok dél-nyugati részét. A meghódított területeken misszionáriusok telepedtek le, hogy az őslakosokat katolikus hitre térítsék. Az első - földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozó - spanyol gazdasági központok a hittérítő szervezeteknek köszönhetően fejlődtek ki. A missziók környezetében különböző kulturális létesítmények is létrejöttek. A spanyol telepesek nagy gondot fordítottak hagyományaik, törvényeik, művészetük és építészeti szokásaik ápolására. Egyes települések máig őrzik nevüket, ilyen például Santa Fé, Albuquerque, San Antonio, San Diego vagy Tucson.

A hódítók nagy útra hadifelszerelést és jószágokat hoztak magukkal. A lovak behozatala mérföldkőnek bizonyult a fejlődésben és betelepülésben. Az amerikai kontinens látszólag végtelen távolságait csupán lovakkal lehetett legyőzni.

Kalifornia akkoriban egy olyan spanyol kolónia volt, mely 150-200 évet töltött a világ eseményeitől teljesen elszigetelve. A mai elképzelések szerint paradicsomi állapot lehetett. A behozott lovak - a szarvasmarhákhoz hasonlóan - teljesen szabadon éltek, ők alkották a vadon élő mustang ménesek állományát. A ménesekből csak a legjobb állatokat válogatták ki és törték be. Ez a vidék és ez az életforma szükségessé tette a lovaglást. A spanyolok nem csupán kultúrájukat, hanem a rancherek és vaquerók lovas kultúráját is ápolták. A kalifoniai zabla és a western nyereg a spanyol zablákból és nyergekből alakult ki. A zabla nélküli kantár használata vezetett a hackamore művészetéig. A highport bit, ahogyan azt a kaliforniaiak használták, olyan zabla volt, amely a ló szájpadlására ható jelzéssel működött.

E fejlődés során egy olyan magas szintű lovagló kultúra alakult ki, amely alapként mind a ló, mind a lovas évekig tartó kiképzését feltételezte. Új irányzatokról azonban csak akkortól beszélhetünk, amikor a túlnyomóan észak- és közép európai származású telepesek előrenyomultak Kelet-Amerikából, és találkoztak a spanyolokkal. Megkezdődött az "aranyláz" korszaka. A mai Texas, Új Mexikó, Arizona és Kalifornia területeit az észak amerikaiak kisajátították, a spanyol ranchereket pedig Mexikóba üldözték. Ebben az időben kezdődött meg a húsmarhák intenzív tenyésztése, s ezzel új piac nyílt meg a keleti húsüzemekben. A XIX. század közepén, különösen a polgárháború után, az elvadult texasi szarvasmarha csordákat az újonnan kiépített vasútállomásokhoz terelték, ahonnan az USA keleti területeire vitték őket. Mintegy 30 évig ezek a nagyszabású jószágterelések (trails) formálták a nyugati térség történetét, és ezzel együtt a western lovaglás fejlődésében is nagy szerepet játszottak.

Miközben Kaliforniában a pásztorok lovaglási kultúráját - szinte minden külső befolyás nélkül - egészen a XX. századig ápolták és fejlesztették, addig a mai Texas környékén spanyol-mexikói lovaglási mód alakult ki, angol hatásokkal. Ezek formálták a texasi stílust, mely kevésbé elegáns és pompázatos, ámde céltudatosabb, és speciálisan a marhákkal való és körülöttük adódó munkák elvégzésére dolgozták ki.

Kalifornia, Oregon és Nevada államok lovagló stílusát mind a mai napig a kaliforniai hatás jellemzi. Arizona, Új Mexikó, Colorado, Kansas, Nebraska és Oklahoma, tehát a Sziklás-hegység és a 98. hosszúsági fok között fekvő államok túlnyomórészt a texasi stílust vették át. A stílusfajták keveredését Washington, Montana, Idaho, Wyoming és Utah területén figyelhetjük meg.

Folyt.köv...

Forrás:Magyar Westernlovas Egyesület

A bejegyzés trackback címe:

https://lovas.blog.hu/api/trackback/id/tr5196440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása